τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Υπόθεση Μανωλάδας: Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για παραβίαση άρθρου 4 της ΕΣΔΑ περί απαγόρευσης καταναγκαστικής εργασίας

Pinterest LinkedIn Tumblr
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα στην περίφημη υπόθεση της Μανωλάδας για παραβίαση του άρθρου 4 παρ. 2 της ΕΣΔΑ περί καταναγκαστικής εργασίας.
Η απόφαση αφορά 42 προσφεύγοντες, υπηκόους Μπαγκλαντές, οι οποίοι δεν είχαν άδεια εργασίας, αλλά είχαν προσληφθεί από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 για να συλλέξουν φράουλες σε αγρόκτημα στη Μανωλάδα.
Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, οι 42 άνθρωποι κατέληξαν να εργάζονται καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών, ενώ ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 4 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση των προσφευγόντων αποκάλυπτε εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία.
Το Δικαστήριο έκρινε επίσης, ότι το ελληνικό κράτος παρέβη μία σειρά υποχρεώσεων, όπως η αποτροπή της εμπορίας ανθρώπων και η τιμωρία των υπευθύνων, καθώς οι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί αθώοι από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών.
Σύμφωνα με την απόφαση, το ελληνικό κράτος καλείται να καταβάλει σε κάθε έναν από τους 42 αιτούντες που προσέφυγαν στο Δικαστήριο αποζημίωση από 12.000 έως 16.000 ευρώ, καθώς και 4.363 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Δείτε τη σχετική απόφαση (στα γαλλικά) 

Write A Comment