τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: H YA OHE διαπιστώνει βελτίωση ως προς τις συνθήκες ασύλου, αλλά προειδοποιεί να μην μεταφέρονται ευάλωτα άτομα

Pinterest LinkedIn Tumblr

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προέβη σήμερα σε επικαιροποίηση της θέσης της σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στη Βουλγαρία. Η Ύπατη Αρμοστεία ανακαλεί την έκκληση για προσωρινή αναστολή της μεταφοράς αιτούντων άσυλο στη Βουλγαρία, μέσω του Κανονισμού του Δουβλίνου, στην οποία είχε προβεί τον Ιανουάριο του 2014. Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει ότι τα σοβαρά κενά στο σύστημα ασύλου παραμένουν και ότι ενδέχεται να υπάρχουν λόγοι για τους οποίους να αντενδείκνυται η μεταφορά ορισμένων ομάδων ή ατόμων, ιδίως των ευάλωτων ή με ιδιαίτερες ανάγκες. Συνεπώς, ενθαρρύνουμε τα κράτη να διενεργούν εξατομικευμένες αξιολογήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σημειώνουμε τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι βουλγαρικές αρχές και οι εταίροι τους για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο και το σύστημα ασύλου κατά τους τρεις τελευταίους μήνες. Οι συνθήκες στα κέντρα έχουν βελτιωθεί, ιδίως στο κέντρο Χαρμανλί, μια πρώην στρατιωτική βάση 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, όπου οι αιτούντες άσυλο ζούσαν σε σκηνές μόλις πριν από τέσσερις μήνες. Σήμερα, οι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται στα κέντρα λαμβάνουν καθημερινά ζεστά γεύματα, φιλοξενούνται σε ανακαινισμένα κτήρια ή σε καταλύματα υπό ανακαίνιση με θέρμανση, ενώ έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης, καθώς πλέον υπάρχει περισσότερο προσωπικό διαθέσιμο, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των αιτούντων άσυλο, ενώ προχωρεί η εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου.

Η Ύπατη Αρμοστεία εξακολουθεί να ανησυχεί σχετικά με τις συνθήκες στέγασης και υγιεινής στα κέντρα της Βράζντεμπνα και της Βοέννα Ράμπα, και τα δύο στην ευρύτερη περιοχή της Σόφιας. Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί επίσης για την έλλειψη μηχανισμών ταυτοποίησης, παραπομπής και υποστήριξης σε άτομα με συγκεκριμένες ανάγκες, για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και για την έλλειψη ενός βιώσιμου προγράμματος ένταξης. Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν αυτά τα σοβαρά κενά και να διατηρηθούν και στο μέλλον οι βελτιώσεις που έχουν μέχρι στιγμής επιτευχθεί.

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει για άλλη μία φορά την ανησυχία της σχετικά με τα μέτρα των βουλγαρικών αρχών για περιορισμό της πρόσβασης στην περιοχή κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Τα μέτρα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι αφίξεις από το Δεκέμβριο του 2013 και είναι πιθανό ότι αποτρέπουν την είσοδο στη Βουλγαρία και την υποβολή αιτημάτων ασύλου από ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει επίσης τη σοβαρή ανησυχία της σχετικά με αναφορές ότι άτομα που ενδέχεται να χρήζουν διεθνούς προστασίας παρεμποδίστηκαν όταν επιχείρησαν να προσεγγίσουν η να εισέλθουν στη βουλγαρική επικράτεια ή οδηγήθηκαν εκτός της βουλγαρικής επικράτειας παρά τη θέλησή τους και χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να ζητήσουν διεθνή προστασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λεγόμενες «επαναπροωθήσεις» είχαν ως αποτέλεσμα να χωριστούν μέλη της ίδιας οικογένειας. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει δεχθεί αρκετές αναφορές για τις φερόμενες «επαναπροωθήσεις» από τη Βουλγαρία, οι οποίες αφορούν υπηκόους Συρίας, Αφγανιστάν και Σουδάν, καθώς και Παλαιστίνιους από τη Συρία.

Το 2013, 7.144 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Βουλγαρία, Σύροι στην πλειονότητά τους. Το γεγονός αυτό συνιστά αύξηση σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο 1.000 αιτούντων άσυλο κατά την τελευταία δεκαετία. Η πρόσφατη εισροή άσκησε σημαντική πίεση στο ελλιπώς προετοιμασμένο σύστημα υποδοχής και ασύλου. Αυτήν τη στιγμή, η Βουλγαρία φιλοξενεί περίπου 5.500 αιτούντες άσυλο. Σχεδόν 63% προέρχονται από τη Συρία, ενώ περίπου 2.000 άνθρωποι προέρχονται από το Αφγανιστάν.

Η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για στενή συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές και άλλους εταίρους προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα κενά και να εδραιωθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση. Οι βελτιώσεις συντελέστηκαν χάρη στην υποστήριξη και συνδρομή των βουλγαρικών αρχών, της Ύπατης Αρμοστεία, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το Άσυλο, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών μελών και της κοινωνίας των πολιτών.

Δείτε την πλήρη έκθεση

Πηγή: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 15.4.2014

Write A Comment