τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Προετοιμασίες για την υποδοχή 400.000 προσφύγων

Pinterest LinkedIn Tumblr

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τους συνολικά 400.000 κατοίκους της κουρδικής πόλης Κομπάνι της Συρίας, ώστε να περάσουν στην Τουρκία για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών.

Περίπου 138.000 Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν εισέλθει στην Τουρκία από την περασμένη εβδομάδα όταν άρχισε το κύμα εξόδου και παραμένουν ανοιχτά δύο συνοριακά περάσματα, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

“Προετοιμαζόμαστε για την μετάβαση όλου του πληθυσμού στην Τουρκία. Οι κάτοικοι στο Κομπάνι είναι 400.000”, δήλωσε η επικεφαλής εκπρόσωπος της Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Οι Κούρδοι της Συρίας προσπάθησαν χθες να υπερασπιστούν μία συνοριακή πόλη-κλειδί από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους ενώ νεαροί Κούρδοι από την Τουρκία έσπευσαν προς βοήθειά τους.

“Η μεγαλύτερη ανησυχία μας θα ήταν να έπεφτε το Κομπάνι”, είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 105 χωριά γύρω από το Κομπάνι έχουν καταληφθεί από τους τζιχαντιστές του ΙΚ από τις 15 Σεπτεμβρίου, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 85 στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η υπηρεσία διαθέτει πληροφορίες ότι επιπλέον 100 χωριά εγκαταλείφθηκαν ή εκκενώθηκαν από φόβο να μην πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών, πρόσθεσε.

Η περιοχή του Κομπάνι φιλοξενεί 200.000 με 400.000 Σύρους που έχουν εκτοπιστεί από άλλα τμήματα της χώρας, περιλαμβανομένης της Ράκα, του Χαλεπίου και της Χομς, δήλωσε ο Κόλβιλ.

Από την πλευρά της η Φλέμινγκ έκανε έκκληση για βοήθεια από την τουρκική κυβέρνηση και από άλλες γειτονικές χώρες που φιλοξενούν περισσότερους από τρία εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες:

“Οι 138.000 που μόλις έφθασαν στην Τουρκία αντιστοιχούν στον αριθμό (προσφύγων) που όλη η Ευρώπη έχει δεχτεί κατά τα τρία χρόνια πολέμου στη Συρία”.

Πηγή: Nooz.gr, 23.9.2014

Write A Comment