τελευταια νεα
ΑΠΟΨΕΙΣ

Προς μία νέα συμφωνία ΕΕ – Λιβύης για το προσφυγικό;

Pinterest LinkedIn Tumblr

Η Μάλτα πρόσφατα ανέλαβε την Προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μία από τις βασικές προτεραιότητές της είναι η σύναψη συμφωνίας ΕΕ –Λιβύης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό στα πρότυπα της περσινής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, που η Μάλτα προτρέπει τους πολίτες της να μην επισκέπτονται την Λιβύη καθώς δεν είναι ασφαλής γι αυτούς και έχει χορηγήσει άσυλο σε εκατοντάδες Λίβυους, προωθεί την επιστροφή  μεταναστών και προσφύγων θεωρώντας αυτήν ασφαλή τρίτη χώρα γι’ αυτούς.
Η όλη συζήτηση θυμίζει αντίστοιχες της εποχής λίγο πριν από τη γαλλική επανάσταση. Τότε οι αριστοκράτες δεν επιθυμούσαν να μοιραστούν τα δικαιώματα και τα προνόμια τους με τους πληβείους, τους οποίους θεωρούσαν κατώτερούς τους.  
Έτσι και σήμερα, η πλούσια Ευρώπη θεωρεί ότι οι ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου, όπως της προστασίας της ζωής, της ελευθερίας, της προστασίας από τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση δεν (πρέπει να) ισχύουν για τους πρόσφυγες και μετανάστες όπως ισχύουν για τους Ευρωπαίους.    

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Λιβύη δεν είναι ασφαλής χώρα, και επομένως δεν μπορεί να εφαρμοστεί αντίστοιχα το πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία

Write A Comment