τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Αντισυνταγματικός ο αποκλεισμός αλλοδαπών που δεν κατοικούν στη χώρα επί τριετία από το «ελάχιστο εγγυημένο εθνικό εισόδημα»

Pinterest LinkedIn Tumblr

Με σημερινή του απόφαση το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας έκρινε ότι η ρύθμιση με την οποία αποκλείονται από την πρόσβαση στο κοινωνικό επίδομα του «εθνικού ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος» οι υπήκοοι τρίτης χώρας που δεν διαμένουν νόμιμα στη χώρα επί τριετία είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα της χώρας.

Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία οι πολίτες τρίτης χώρας θα πρέπει να διαμένουν επί τριετία στη χώρα προκειμένου να δικαιούνται του κοινωνικού επιδόματος του «εθνικού ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος».

Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο εν λόγω περιορισμός της τριετούς προηγούμενης διαμονής στη χώρα είναι αντίθετος προς την αρχή της αναλογικότητας. Το εν λόγω «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» παρέχεται σε όλους όσους θεωρείται ότι ζουν κάτω από το ελάχιστο όριο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ως εκ τούτου, θα παρέχεται σε όσους δεν εργάζονται και δεν λαμβάνουν ήδη επίδομα ανεργίας.

Όπως σημείωσε το Δικαστήριο, κάθε πρόσωπο, που ζει στην πορτογαλική επικράτεια – πολίτες και αλλοδαποί- θα πρέπει να λαμβάνουν το ως άνω επίδομα που θα τους επιτρέπει να ζουν σύμφωνα με τα πρότυπα σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης (στα πορτογαλικά)

Write A Comment