τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: χριστουγεννιάτικο έθιμο υποκρύπτει ρατσισμό σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Pinterest LinkedIn Tumblr

Μία από τις πιο δημοφιλείς παραδόσεις των Χριστουγέννων στην Ολλανδία, σύμφωνα με κάποιους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, υποκρύπτει ρατσισμό κατά των μαύρων και καλό θα ήταν να καταργηθεί.

Ο Sinterklaas, ο Αγιος Βασίλης, φτάνει τέτοια εποχή, μέσα Νοεμβρίου, στη χώρα μαζί με τον πιστό ακόλουθό του: τον «Μαύρο Πιτ». Τον ρόλο του Μαύρου Πιτ υποδύεται πάντα κάποιος λευκός με βαμμένο κατάμαυρο το πρόσωπο, περούκα με αφρικανικά κατσαρά μαλλιά και μεγάλο, κατακόκκινο στόμα.

Οι εκκλήσεις για την κατάργηση του “Μαύρου Πιτ” έχουν πυροδοτήσει μεγάλη δημόσια συζήτηση και προκαλούν συνήθως ειρωνικά σχόλια εναντίον όσων δηλώνουν σοκαρισμένοι.

Υπεύθυνοι για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στον ΟΗΕ έλαβαν καταγγελία από ανώνυμη ομάδα που εξέφρασε την ανησυχία ότι ο Μαύρος Πιτ είναι «απομεινάρι του παρελθόντος της σκλαβιάς και της καταπίεσης» και καλλιεργεί «συναισθήματα κατωτερότητας στους Αφρικανούς που ζουν στην ολλανδική κοινωνία».

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την κυβέρνηση της χώρας ότι ενδέχεται να παραβιάζονται τα δικαιώματα μαύρων και Ασιατών, οι οποίοι είναι Ολλανδοί υπήκοοι και έχουν ισότιμα δικαιώματα.

Η σχετική παρέμβαση έχει προκαλέσει δημόσιες αντιδράσεις, ενώ πολλά παιδιά μεταναστών δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ρατσιστικές εκδηλώσεις.

Πηγή: Lawnet.gr, 25.11.2013

Write A Comment