τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ξεπερνούν τα 3 εκατ. οι Σύροι πρόσφυγες

Pinterest LinkedIn Tumblr

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε γειτονικές χώρες, από το Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή που δεν δείχνει να υποχωρεί. Το ένα εκατομμύριο προσφύγων καταγράφηκε μέσα στο 2013, ενώ άλλοι 6,5 εκατ. άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι μέσα στη Συρία, πράγμα που σημαίνει ότι «σχεδόν οι μισοί από το συνολικό πληθυσμό των Σύρων έχουν πλέον εξαναγκασθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διαφύγουν για να σώσουν τη ζωή τους», προσθέτει ο οργανισμός.
“Η συριακή κρίση έχει γίνει η μεγαλύτερη ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη της εποχής μας, ωστόσο ο κόσμος δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσφύγων και των χωρών που τους φιλοξενούν”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ήδη περίπου 190.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία τριετία από τις συγκρούσεις στη χώρα.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στον γειτονικό Λίβανο (1,14 εκατ.), την Τουρκία (815.000) και την Ιορδανία (608.000), όπως έγινε γνωστό από την Αρμοστεία ενώ περίπου 215.000 πρόσφυγες βρίσκονται στο Ιράκ και οι υπόλοιποι στην Αίγυπτο και άλλες χώρες, χωρίς να συνυπολογίζονται όσοι δεν έχουν καταγραφεί επισήμως.
Ο δρόμος του ξεριζωμού αποδεικνύεται πολύ δύσκολος καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες φθάνουν σε κατάσταση σοκ, εξαντλημένες, τρομοκρατημένες και με τις οικονομίες τους να έχουν εξανεμισθεί, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ.
“Οι περισσότεροι βρίσκονται στο δρόμο επί ένα χρόνο ή και περισσότερο, διαφεύγοντας από χωριό σε χωριό πριν πάρουν την τελική απόφαση να φύγουν”. “Υπάρχουν επίσης ανησυχητικές ενδείξεις ότι το ταξίδι της εξόδου από τη Συρία γίνεται δυσκολότερο, με πολλούς ανθρώπους να αναγκάζονται να δωροδοκούν τους ενόπλους στα σημεία ελέγχου, τα οποία πολλαπλασιάζονται κατά μήκος των συνόρων. Πρόσφυγες που διασχίζουν την έρημο μέχρι την ανατολική Ιορδανία υποχρεώνονται να πληρώνουν σε λαθρεμπόρους μεγάλα ποσά (που κυμαίνονται από 100 δολάρια κατ’ άτομο ή περισσότερα) για να τους οδηγήσουν στην ασφάλεια”, προσθέτει.
Πηγή: ΕΝΕΤ online, 29.8.2014

Write A Comment