τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Νέοι κανόνες για τις περιουσιακές σχέσεις συζύγων και καταχωρισμένων συντρόφων στην EE

Pinterest LinkedIn Tumblr
Δύο σημαντικοί Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις περιουσιακές σχέσεις συζύγων και καταχωρισμένων συντρόφων δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, ο Κανονισμός 2016/1103 της 24ης Ιουνίου 2016 αφορά στη θέσπιση ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της διεθνούς δικαιοδοσίας, του εφαρμοστέου δικαίου και της αναγνώρισης και εκτέλεσης αποφάσεων σε ζητήματα περιουσιακών σχέσεων των συζύγων, ενώ ο Κανονισμός 2016/1104 σε ζητήματα περιουσιακών σχέσεων των καταχωρισμένων συντρόφων.
Στην έννοια των καταχωρισμένων συντρόφων εντάσσονται όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (εδώ και λίγους μήνες η δυνατότητα αυτή υπάρχει στην Ελλάδα και για ομόφυλα ζευγάρια).
Με τους δύο Κανονισμούς, οι οποίοι τίθενται σε εφαρμογή από το 2019, επιχειρείται να μπει ένα τέλος στις παράλληλες διαδικασίες σε διάφορα κράτη μέλη των οποίων τα δικαστήρια πρέπει να επιλύουν τέτοιου είδους περιουσιακές διαφορές.
Το κόστος των διαδικασιών αυτών υπολογίζεται περίπου στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο.
Οι δύο κανονισμοί, ο ένας για τις περιουσιακές σχέσεις των συζύγων και ο άλλος για τις περιουσιακές σχέσεις των καταχωρισμένων συντρόφων, θα καθορίζουν ποιο δικαστήριο θα έχει τη σχετική δικαιοδοσία και ποιο δίκαιο θα εφαρμόζεται σε διαδικασίες που αφορούν την περιουσία των διεθνών ζευγαριών.
Παράλληλα, θα διευκολύνουν την αναγνώριση και εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται σε ένα κράτος μέλος και αφορούν θέματα ιδιοκτησίας σε άλλο κράτος μέλος.
Πηγή: Lawspot.gr, 02.09.2016

Write A Comment