τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα Ζηλανδία: Απόρριψη αιτήματος αναγνώρισης ”κλιματικού πρόσφυγα”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας απέρριψε το αίτημα ενός άνδρα από το νησί Κιριμπάτι του Ειρηνικού Ωκεανού, να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Συγκεκριμένα, το αίτημα κατατέθηκε από τον Ιοάνε Τεϊτιότα, ο οποίος μετανάστευσε στη Νέα Ζηλανδία, το 2007 με την οικογένειά του, προσπαθώντας να αποφύγει τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της κλιματικής αλλαγής στο Κιριμπάτι. Η άδεια παραμονής του στη Νέα Ζηλανδία έχει λήξει από το 2010.

Σε πρώτο βαθμό το αίτημά του είχε απορριφθεί τον περασμένο Νοέμβριο, με το σκεπτικό ότι «η επιστροφή τους στο Κιριμπάτι δεν θα συνεπαγόταν συνεχή και συστηματική παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, όπως είναι το δικαίωμα στη ζωή ή το δικαίωμα σε επαρκή τροφή, ρουχισμό και στέγαση».

Την περασμένη εβδομάδα απορρίφθηκε και η έφεση που άσκησε επί της πρωτόδικης απόφασης, με αποτέλεσμα ο Τεϊτιότα και η οικογένειά του να κινδυνεύουν να απελαθούν.

Ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι η υπόθεση σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ερμηνεία που δίνει το δικαστήριο στον ορισμό του πρόσφυγα από τον ΟΗΕ, ενώ δεν απέκλεισε νέα προσφυγή, στο ανώτατο δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας ή ακόμη και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το επιχείρημά μας είναι ότι υπήρξε “παθητικός διωγμός” λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης του Κιριμπάτι να προστατεύσει το δικαίωμα στη ζωή του κ. Τεϊτιότα και των παιδιών του”.

«Δεν υπάρχει μέλλον για εμάς εάν επιστρέψουμε στο Κιριμπάτι, ειδικά για τα παιδιά μου. Δεν υπάρχει τίποτε για εμάς εκεί», υποστήριζε ο ίδιος ο Τεϊτιότα μιλώντας πριν από την εκδίκαση της υπόθεσής του.

Το Κιριμπάτι είναι νησιωτική χώρα που συμπεριλαμβάνει 33 νησιά, ανήκει στην Ωκεανία και βρίσκεται ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Χαβάη.

Πηγή: Lawnet.gr, 26.5.2014

Write A Comment