τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Κριτική ΜΚΟ στην Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Pinterest LinkedIn Tumblr

Μετά το πρόσφατο θανατηφόρο περιστατικό στη Μεσόγειο, όπου πάνω από 800 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης, οι ηγέτες της ΕΕ, σε έκτακτη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν την λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να εμποδίσουν περαιτέρω απώλειες ζωών στη θάλασσα και να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης, σε συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE), μαζί με άλλες ΜΚΟ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα μέτρα που εξήγγειλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς αυτά στοχεύουν κυρίως στην πρόληψη περαιτέρω άφιξης μεταναστών και προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης και στην προώθηση υιοθέτησης των ευρωπαϊκών περιοριστικών πολιτικών ελέγχου των συνόρων από τις χώρες διέλευσης και προέλευσης των μεταναστών και προσφύγων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ σκοπεύει να «ενισχύσει την παρουσία [της] στην θάλασσα, για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων, για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και την ενίσχυση της εσωτερικής αλληλεγγύης και ευθύνης».

«Αν κοιτάξει κανείς τις εθνικότητες των ανθρώπων που [φτάνουν με βάρκα] είναι Σύριοι και Ερυθραίοι -.. Αυτοί είναι οι άνθρωποι επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη, επειδή προσπαθούν να ξεφύγουν από συγκρούσεις και καταπιεστικά δικτατορικά καθεστώτα. Επομένως, θα συνεχίσουν να επιχειρούν να έρθουν στην Ευρώπη, όσο η ΕΕ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα και όχι τα αίτια αυτής της κρίσης. Εφόσον, η Ευρώπη επιθυμεί να βάλει τέλος στη δράση των διακινητών, τότε θα πρέπει να παράσχει την ευκαιρία στους ανθρώπους αυτούς να έρθουν νόμιμα στην ΕΕ», δήλωσε η Ασπασία Παπαδοπούλου, ανώτερο στέλεχος του ECRE.

Όσον αφορά την ασφαλή και νόμιμη πρόσβαση στην Ευρώπη, oi αρχηγοί κρατών της ΕΕ συμφώνησαν μόνο στη δημιουργία ενός εθελοντικού πιλοτικoύ προγράμματος για την επανεγκατάσταση σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Χρειαζόμαστε σημαντικές αυξήσεις στη χρήση μέτρων επανεγκατάστασης, οικογενειακής επανένωσης, και θεωρήσεων εισόδου ανθρωπιστικού χαρακτήρα ή και την προσωρινή άρση της υποχρέωσης θεώρησης, αν θέλουμε να ανακόψουμε την παράνομη διακίνηση. Η έλλειψη προστασίας και πρόσβασης σε νόμιμα κανάλια εισόδου στην ΕΕ, ενισχύει τη δράση των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης», δήλωσε ο Peter Balleis SJ, Διευθυντής της Οργάνωσης Jesuit Refugee Service (JRS)

«Το μόνο αποτέλεσμα του Συμβουλίου είναι η αύξηση του προϋπολογισμού της επιχείρησης “Τρίτων” της Frontex. Ωστόσο, η βασική στόχευση της επιχείρησης δεν αναθεωρήθηκε. Σκοπός της επιχείρησης  παραμένει ο έλεγχος των συνόρων με το εύρος της δράσης οριοθετείται εντός 30 ναυτικών μιλίων από ιταλικές ακτές και όχι η έρευνα και η διάσωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιταλικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ως απάντηση στο σχέδιο δράσης δέκα σημείων για τη μετανάστευση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – το οποίο περιελάμβανε δράσεις όπως η δημιουργία ενός νέου προγράμματος για την ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών και την ανάπτυξη των αξιωματικών συνδέσμων μετανάστευσης στις κυριότερες τρίτες χώρες – το Ευρωπαϊκό συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους δημοσίευσε ένα σχέδιο δέκα σημείων της για την πρόληψη των θανάτων στη θάλασσα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ECRE «η χρήση των νόμιμων διαύλων μετανάστευσης εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, η προώθηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής έρευνας και διάσωσης Λειτουργίας, καθώς και η υιοθέτηση πολιτικών προστασίας στις χώρες καταγωγής και η εξασφάλιση πραγματικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης, θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: ECRE Weekly Bulletin, 24.4.2015

Διαβάστε επίσης σχετικά

Write A Comment