τελευταια νεα

Κομισιόν: Πρόοδος στον τομέα της προστασίας των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας από την παράνομη μετανάστευση

Pinterest LinkedIn Tumblr

Θεαματικά αποτελέσματα στην προστασία των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας από την παράνομη μετανάστευση απέφερε η επιχείρηση «Ασπίδα» (Shield), η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο 2012, με τη μεταφορά 1.800 συνοριοφυλάκων στον Έβρο.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της εξαμηνιαίας έκθεσης της Κομισιόν για την κατάσταση που επικρατεί στη ζώνη του Σένγκεν. Ειδικότερα, στο «τσεκ απ» της Επιτροπής, οι Ευρωπαίοι ελεγκτές τονίζουν ότι ενώ από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο 2012, πάνω από τους μισούς παράνομους μετανάστες που εισέρχονταν στην Ε.Ε, εντοπίζονταν την Ελλάδα, η εικόνα άλλαξε άρδην από τον περασμένο Οκτώβριο όταν η επιχείρηση «Ασπίδα» ήταν σε πλήρη ανάπτυξη. Το ποσοστό παράνομων εισόδων από την Ελλάδα έπεσε στο 30% επί του συνόλου της Ε.Ε., πίσω από το αντίστοιχο της Ιταλίας (31%). Παρόλα αυτά, το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 4.035 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν στην Ελλάδα, κατά την προσπάθειά τους να μπουν στην Ε.Ε. Ωστόσο, ο κύριος όγκος των μειωμένων πλέον αποπειρών εισόδου εντοπίζεται στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Στον Έβρο αντιθέτως, από 2.000 συλλήψεις που έγιναν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση Ασπίδα, ο αριθμός έπεσε στις 200 την αμέσως επόμενη εβδομάδα και σχεδόν μηδενίστηκε (10 συλλήψεις) την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Έκθεση της Κομισιόν εντοπίζει και πάλι κενά στην ασφάλεια των ελληνικών συνόρων και στη συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη του Σένγκεν. Ειδικότερα, το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012 (περίοδος αναφοράς της Εκθεσης), οι περισσότερες παράνομες μετακινήσεις εντός της Ζώνης του Σένγκεν έγιναν από την Ελλάδα και κυρίως αφορούν παράνομες διελεύσεις χερσαίων συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, παράνομες επιβιβάσεις σε φέρι μπόουτ προς την Ιταλία, και παράνομες επιβιβάσεις λαρθρομεταναστών με πλαστά πιστοποιητικά, από Ελληνικά αεροδρόμια. «Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει το Σχέδιο Δράσης για την προστασία του Σένγκεν και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές στο έργο τους μέσω του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων και της Δύναμης Frontex», καταλήγει η Εκθεση.
Πηγή: Καθημερινή, 3.6.2013

Write A Comment