τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε παράτυπους μετανάστες

Pinterest LinkedIn Tumblr

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να παρέχει εκ νέου στους παράτυπους μετανάστες πρόσβαση σε δωρεάν και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με αυτή την κίνηση η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας ανατρέπει μια αμφιλεγόμενη απόφαση που ελήφθη πριν από τρία χρόνια. Σύμφωνα με την μεταρρύθμιση που τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2012, οι αλλοδαποί χωρίς χαρτιά παραμονής έχαναν τις εθνικές κάρτες υγείας τους, οι οποίες τους επέτρεπαν δωρεάν περίθαλψη σε τοπικές κλινικές. Μόνο παράτυποι μετανάστες άνω των 18 ετών δικαιούνταν δωρεάν θεραπεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εγκυμοσύνη ή τοκετό.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι όλοι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά θα μπορούν να λαμβάνουν περίθαλψη μέσα από το σύστημα της δημόσιας υγείας. «Είναι εύλογο ότι αυτή η φροντίδα πρέπει να παρέχεται από τα κέντρα υγείας», σημείωσε ο κ. Ραχόι.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι οργανισμοί που μάχονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παράτυπων μεταναστών είχαν επικρίνει δριμύτατα την απόφαση της κυβέρνησης να τους αρνηθεί δημόσια υγειονομική περίθαλψη, λέγοντας ότι παραβίαζε διεθνείς συμφωνίες.

Πηγή: Καθημερινή, 31.3.2015

Write A Comment