τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Ηνωμένο Βασίλειο: Κριτική για τη χρήση κρατουμένων μεταναστών απο ιδιωτικές εταιρείες ως φθηνό εργατικό δυναμικό

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ακτιβιστές και μη κυβερνητικές οργανώσεις επέκριναν ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει τη φύλαξη κέντρων κράτησης μεταναστών ότι χρησιμοποιούν κρατούμενους μετανάστες ως φθηνό εργατικό δυναμικό μέσα στα ίδια τα κέντρα κράτησης, εξοικονομώντας κατα αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια λίρες.

Ορισμένοι εκ των κρατουμένων ανέφεραν ότι πληρώνονταν ακόμα και 1 λίρα την ώρα προκειμένουν να μαγειρέψουν και να παράσχουν υπηρεσίες καθαριότητας εντός των κέντρων κράτησης.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, οι κρατούμενοι σε κέντρα κράτησης μεταναστών, που λειτουργούν υπό την ευθύνη ιδιωτικών εταιριών όπως η Serco, η G4S και άλλων αναδόχων, πραγματοποίησαν περίπου 45.000 ώρες εργασίας για τις οποίες καταβλήθησαν αμοιβές περίπου 45.500 λιρών.
Αντιθέτως, αν είχε καταβληθεί ο προβλεπόμενος εθνικός κατώτατος μισθός, το κόστος για τις εν λόγω εταιρίες θα είχε ξεπεράσει τις 280.000 λίρες. Υπολογίζεται ότι κατα αυτόν τον τρόπο οι συγκεκριμένες εταιρίες κατάφεραν να εξοικονομήσουν μόνο το τελευταίο 12μηνο πάνω από 2.8 εκατομμύρια λίρες.
Το Υπουργείο Εσωτερικών επέμεινε, ωστόσο, ότι οι κρατούμενοι ήσαν ελεύθεροι να επιλέξουν οι ίδιοι αν θα εργαστούν ή όχι ενώ αρμόδιοι κρατικοί αξιωματούχοι επαίνεσαν την πρακτική να επιτρέπεται στους κρατούμενους αλλοδαπούς να εργάζονται όσο αναμένουν την εκτέλεση της εις βάρος τους απέλασης από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται ότι το νομικό καθεστώς όσων κρατούνται στα κέντρα κρατησης εν αναμονή της απέλασης τους από τη χώρα διαφέρει καταρχήν από το καθεστώς όσων κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Ωστόσο, όπως και οι τρόφιμοι των φυλακών, δεν δικαιούνται να λάβουν τον εθνικό κατώτατο μισθό για την εργασία που παρέχουν κατά την διπάρκεια της κράτησης τους. Επίσης αποκλείονται από οποιαδήποτε άλλη μορφή εργασίας, ενώ καλούνται να πληρώνουν οι ίδιοι για αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως προϊόντα καθαριότητας και περιποίησης.

Write A Comment