τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία χορήγησε άσυλο σε άθεο Αφγανό

Pinterest LinkedIn Tumblr

Αφγανός πολίτης ζήτησε και του χορηγήθηκε άσυλο στη Βρετανία για θρησκευτικούς λόγους καθώς δηλώνει άθεος. Ο άνδρας πήγε στη Βρετανία το 2007 σε ηλικία 16 ετών και του επετράπη να παραμείνει στη χώρα μέχρι το 2013. Μεγάλωσε σαν Μουσουλμάνος αλλά στη διάρκεια της παραμονής του στη Βρετανία έγινε άθεος.

 Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι του ο άνδρας κινδυνεύει με διώξεις και πιθανώς θανατική ποινή αν επιστρέψει στην πατρίδα του. Σύμφωνα με τους ίδιους πρόκειται για την πρώτη φορά που η Βρετανία χορηγεί άσυλο σε κάποιον επειδή δηλώνει άθεος. Βασίστηκαν στη σύμβαση του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων, η οποία προστατεύει τα άτομα από διώξεις για φυλετικούς, θρησκευτικούς και εθνικούς λόγους καθώς και για συμμετοχή σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ή για πολιτικές απόψεις.

Η επιστροφή του Αφγανού στην πατρίδα του θα σήμαινε θανατική ποινή για τον ίδιο καθώς σύμφωνα με τον νόμο της σαρία θεωρείται αποστάτης, εκτός και αν είναι «διακριτικός ως προς τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις». Ωστόσο, καθώς όλες οι διαστάσεις της καθημερινής ζωής και της κουλτούρας στο Αφγανιστάν διαποτίζονται από το Ισλάμ το να ζει κάποιος χωρίς να είναι εμφανής ο θρησκευτικός του προσανατολισμός είναι πρακτικά αδύνατο. Την υπόθεση ανέλαβαν ειδικοί από τη νομική σχολή του πανεπιστημίου του Κεντ. Η δευτεροετής φοιτήτρια νομικής Κλερ Σπλόουν είπε: «Υποστηρίξαμε ότι ένας άθεος έχει δικαίωμα στην προστασία από τις διώξεις για τις πεποιθήσεις του, όπως προστατεύεται και ένας θρησκευόμενος».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, 14.1.2014

Write A Comment