τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυπριακή κυβέρνηση προσανατολίζεται να χορηγήσει την κυπριακή υπηκοότητα σε καταθέτες που υπέστησαν μεγάλες ζημίες

Pinterest LinkedIn Tumblr

«Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ένα διαβατήριο. H Κύπρος θέλει να κρατήσει τους επενδυτές στη χώρα με την υπηκοότητα» είναι ο τίτλος και ο υπότιτλος δημοσιεύματος στην Süddeutsche Zeitung.
Η εφημερίδα σημειώνει πως η πρακτική αυτή εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Ξένοι επενδυτές στους οποίους δίνεται άδεια παραμονής ή χορηγείται υπηκοότητα, εφαρμόζεται ως πρακτική και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ουγγαρία χορηγεί την υπηκοότητα σε όσους αγοράζουν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον από την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία είναι μεγάλο. Στην Ιρλανδία, όποιος επενδύει χρήματα σε ένα πολιτιστικό, πολιτικό ή πρόγραμμα παιδείας μπορεί επίσης να υπολογίζει με μια άδεια παραμονής. Όπως επίσης και όταν επενδύει σε ένα ειδικό ομόλογο που αφορά στη μετανάστευση. Στην Πορτογαλία ανακαλύφθηκε το «Χρυσό Διαβατήριο». Πολίτες εκτός Ε.Ε. οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν ένα ακίνητο, το οποίο κοστίζει πάνω από 500.000 και δεν βαρύνονται με υποθήκες, μπορούν να κάνουν αίτηση να τους χορηγηθεί η υπηκοότητα».
«Αποζημίωση» είναι ο τίτλος του σχολίου της FAZ για το ίδιο θέμα. «Οι περισσότεροι που έχουν υποστεί ζημία και θα αποζημιωθούν σύντομα με ένα καινούργιο διαβατήριο θα είναι Ρώσοι πολίτες. Αυτοί θα γίνουν πολίτες της Ε.Ε., οι οποίοι θα απολαμβάνουν την ελεύθερη διακίνηση μέσα στην Ε.Ε. χωρίς βίζα». Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Η χορήγηση της υπηκοότητας είναι εθνική υπόθεση. Τυπικά αυτό ισχύει. Αλλά αυτό ισχύει εάν σκεφθεί κανείς τις συνέπειες για τους τρίτους; Εκτός από την ελευθερία να ταξιδεύουν υπάρχει και η ελευθερία να εγκαθίστανται».
Πηγή: Deutsche Welle, 16.4.2013

Write A Comment