τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

HRW: Το Ισραήλ κρατάει παράνομα και αντισυνταγματικά τους αιτούντες άσυλο στην Αφρική

Pinterest LinkedIn Tumblr

H Human Rights Watch(HRW)κυκλοφόρησε την Τετάρτη μία αναφορά ισχυριζόμενη ότι  η νέα υπηρεσία κράτησης του Ισραήλ παραβιάζει μία διαταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ,η οποία το Σεπτέμβρη έκρινε ότι  η κράτηση μεταναστών χωρίς χαρτιά για πάνω από τρία χρόνια άνευ δίκης ήταν αντισυνταγματική. Σε απάντηση η ισραηλινή κυβέρνηση υιοθέτησε τον περασμένο μήνα μία τροπολογία του νόμου για την πρόληψη των εισβολών η οποία επέτρεπε στο κράτος να κρατάει μετανάστες χωρίς χαρτιά για πάνω από ένα χρόνο σε ‘’ανοιχτά’’ κέντρα κράτησης που θα παραμένουν κλειδωμένα μόνο τη νύχτα. Περαιτέρω η τροπολογία απαιτεί οι χωρίς χαρτιά μετανάστες να κρατούνται προκειμένου να δίνουν αναφορά στα μητρώα τρεις φορές τη μέρα και παράλληλα τους απαγορεύει να ψάχνουν για εργασία. Το Κέντρο Διαμονής Holot ,το οποίο ανήγειραν στην έρημο Νεγκέβ νότια της Ιερουσαλήμ, ιδρύθηκε ως το πρώτο από τα ανοιχτά κέντρα κράτησης.O ανώτερος ερευνητής της HRW για τους πρόσφυγες είπε για εκείνους στο Holot:’’Αν αναγκάζεσαι να ζεις στη μέση της ερήμου, με την κάθε σου κίνηση να παρακολουθείται από ένοπλους φρουρούς, μπορώντας μόνο να επισκεφτείς μια πόλη μία ώρα μακριά για να επιστρέψεις μετά σχεδόν αμέσως προκειμένου να προλάβεις  τις προθεσμίες για την αναφορά τότε δεν είσαι ελεύθερος ,είσαι κρατούμενος.’’

Ο Simpson ζήτησε από τους ισραηλινoύς αξιωματούχους να σταματήσουν να αντιτάσσονται στις νόμιμες υποχρεώσεις τους, να απελευθερώσουν όσους αναζητούν άσυλο και να εξετάσουν σοβαρά τους ισχυρισμούς τους.

Το ζήτημα των μεταναστών χωρίς χαρτιά έχει αποτελέσει ένα αμφιλεγόμενο θέμα σε όλο τον κόσμο. Τον προηγούμενο μήνα η HRW και η Νομική του Πανεπιστημίου Selton Hall κυκλοφόρησαν μία αναφορά στην οποία κατέγραφαν τις υπερβολικές κακουχίες από τις οποίες υπέφεραν όσοι αναζητούσαν άσυλο εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής του Ισραήλ. Τον Οκτώβρη ο  Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει νέες προσεγγίσεις ως προς την μετανάστευση, εστιάζοντας στην ευαισθησία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.To Φεβρουάριο η φιλοξενούμενη στο JURIST αρθρογράφος Victoria Neilson,διευθύντρια του Immigration Equality,διατεινόταν ότι μία πραγματικά εκτενής μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ πρέπει να επεκταθεί στην αντιμετώπιση και θεμάτων σχετικά με το LGBT-όρος  για Lesbian Gay Bisexual  Transgender.

Πηγή: Judex.gr, από JURIST

Επιμέλεια & Μετάφραση είδησης: Ματίνα Μπαταγιάννη (φοιτήτρια Νομικής ΔΠΘ)

Write A Comment