τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

HRW: Κριτική στην ναυτικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Pinterest LinkedIn Tumblr

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία ανακύπτουν λόγω των ναυτικών επιχειρήσεων της Ε.Ε., με την ονομασία “EUNAVFOR MED”, οι οποίες αποσκοπούν στον εντοπισμό, τη σύλληψη και την καταστροφή των σκαφών τα οποία χρησιμοποιούνται από τους διακινητές μεταναστών στη Μεσόγειο.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε επίσημα την ανάπτυξη του προγράμματος την περασμένη Δευτέρα, για «την αποτροπή των ανθρώπινων τραγωδιών οι οποίες είναι αποτέλεσμα της λαθραίας διακίνησης μεταναστών», όμως η Judith Sunderland, αναπληρώτρια διευθύντρια του HRW για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, αποδοκίμασε το εξαγγελλόμενο σχέδιο, δηλώνοντας σχετικά:«Η Ε.Ε. απαιτείται να αξιολογήσει το πως η συγκεκριμένη παρέμβαση της θα ωθήσει απελπισμένους ανθρώπους να ακολουθήσουν ακόμα πιο επικίνδυνες οδούς διαφυγής, το τι θα απογίνουν όσοι προσπαθούν να διαφύγουν από τη Λιβύη εν μέσω μιας συνεχώς αυξανόμενης χαοτικής και βίαιης κατάστασης, καθώς και το εάν η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι σύμφωνη με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ε.Ε.».

Επίσης, η J.Sunderland παρότρυνε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να κινηθούν προς την κατεύθυνση εφαρμογής προληπτικών μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, αντί για την συνεχιζόμενη εστίαση των προσπαθειών στον περιορισμό της εισόδου μεταναστών εντός των ορίων της Ένωσης.

Πηγή: Lawnet.gr, 26.5.2015

Write A Comment