Λίγες ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία από τζιχαντιστές, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αναμένεται να εξετάσει την προσφυγή ενός Γαλλο-Μαροκινού καταδικασθέντος για τρομοκρατία, ο οποίος ζητά την ακύρωση της πράξης στέρησης της γαλλικής ιθαγένειας του, που του επιβλήθηκε μετά την καταδίκη του.
Ο προσφεύγων, που αποτελούσε κατά τις Αρχές τον εγκέφαλο δικτύου στρατολόγησης μελών της Αλ-Κάιντα μέσω διαδικτύου, είχε πολιτογραφηθεί Γάλλος υπήκοος το 2003, αλλά μετά την καταδίκη του σε επταετή φυλάκιση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση από δικαστήριο του Παρισιού, του αφαιρέθηκε η γαλλική ιθαγένεια με απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, τον περασμένο Μάιο.
Ο δικηγόρος του προσφεύγοντος αμφισβήτησε το κύρος της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο υπέβαλε προδικαστικό ερώτημα περί της συνταγματικότητας του μέτρου στο Συνταγματικό Δικαστήριο, πριν αποφανθεί επί της υπόθεσης. Στην προσφυγή του, ο δικηγόρος του καταδικασθέντος επικαλείται παραβίαση της αρχής της ισότητας μεταξύ των αποκτώντων την γαλλική ιθαγένεια με τη γέννησή τους και αυτών που την αποκτούν με πολιτογράφηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πραγματικός σκοπός της πράξης στέρησης της ιθαγένειας είναι η δυνατότητα έκδοσής του καταδικασθέντος στο Μαρόκο, όπου μπορεί να καταδικαστεί και πάλι για το ίδιο αδίκημα σε φυλάκιση έως 20 έτη. Αντίθετα, η Γαλλία δεν μπορεί να εκδίδει τους δικούς της υπηκόους σε άλλες χώρες.
Η στέρηση της ιθαγένειας, που προβλέπεται από τον γαλλικό Αστικό Κώδικα,αποτελεί μια σπάνια περίπτωση, αφού έχει τεθεί σε εφαρμογή μόλις 8 φορές από το 1973, με τις τελευταίες περιπτώσεις να χρονολογούνται από το 2006 και να αφορούν πάλι υποθέσεις τρομοκρατίας. Το εν λόγω μέτρο μπορεί να επιβληθεί μόνο σε άτομο με διπλή υπηκοότητα.
Πηγή: Lawnet.gr, 13.1.2015