Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε ανακοίνωση των σχεδίων της να προσφύγει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, όσον αφορά την πολιτική που εφαρμόζει η χώρα στον τομέα των μεταναστών. Συγκεκριμένα, στους τελευταίους χορηγείται ένα προσωρινό, δοκιμαστικό δικαίωμα διαμονής, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας της κυβέρνησης.
Το δικαίωμα διαμονής που τους παρέχεται, αποτελεί μια δοκιμή και στο πλαίσιό του μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ, πρέπει να αποδείξουν ότι αναζητούν εργασία για να μπορούν να επωφεληθούν από τις παροχές πρόνοιας της χώρας.
Η προσφυγή ασκήθηκε από το γραφείο του Laszlo Andor, Επιτρόπου της ΕΕ για τις κοινωνικές υποθέσεις και την απασχόληση, ο οποίος υποστηρίζει ότι η δοκιμή αυτή αποτελεί δυσμενή διάκριση, αφού οι Βρετανοί πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε κάποια τέτοια διαδικασία για να έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές της χώρας. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο χάσει την υπόθεση, μπορεί να επιβαρυνθεί με πρόστιμα εκατομμυρίων λιρών για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ ή ακόμα και να αναγκαστεί να αλλάξει το νόμο.
Το Νοέμβριο, η Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει εθνικό δημοψήφισμα το 2017, με το οποίο θα καθοριστεί η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση αυτό, πολλοί μιλούν για την επιρροή μιας πιθανής καταδίκης της χώρας στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς εκτιμάται πως θα οδηγήσει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: Lawnet.gr, 24.3.2014