τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόταση για ίδρυση κέντρων μετανάστευσης εκτός Ε.Ε.

Pinterest LinkedIn Tumblr

Προχωρώντας σε ριζική αλλαγή πλεύσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγγειλε
την ίδρυση κέντρων επεξεργασίας μεταναστών εκτός της Ε.Ε. Εν μέσω γενικότερων προσπαθειών για την κατάστρωση στρατηγικής στο θέμα της μετανάστευσης, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δίνει άμεση προτεραιότητα στη σύνταξη επίσημης πρότασης μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία αναμένεται το Μάιο.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι θέλει να χρησιμοποιήσει υπηρεσίες της Ε.Ε. και πρεσβείες σε τρίτες «χώρες προέλευσης» για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας προτού οι μετανάστες φτάσουν στην Ευρώπη. Ο σκοπός είναι να μειωθεί ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που αποβιβάζονται στις ευρωπαϊκές ακτές.

Η νέα πρόταση έχει τη θερμή υποστήριξη της Ιταλίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού προβλήματος, αφού από τους 270.000 παράνομους μετανάστες που έφτασαν στην Ε.Ε. το περασμένο έτος, οι 220.000 διέσχισαν τη Μεσόγειο και έφτασαν στην Ιταλία έχοντας ως αφετηρία την περιοχή του Μαγκρέμπ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε.

Αν και οι ειδικοί θεμάτων μετανάστευσης ισχυρίζονται ότι τα κέντρα επεξεργασίας μεταναστών εκτός Ε.Ε. θα αποτελέσουν συμπληρωματικό μέτρο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος και όχι εναλλακτική λύση στις ήδη ισχύουσες διαδικασίες εντός της Ένωσης, η πρόταση θέτει σοβαρά ζητήματα, καθώς οι υπηρεσίες της Ε.Ε. σε τρίτες χώρες δεν έχουν ικανό αριθμό προσωπικού για να αντιμετωπιστεί ο αριθμός των αιτήσεων, και η Επιτροπή δεν διαθέτει μεγάλο επιτελείο ειδικών σε θέματα μετανάστευσης και χορήγησης ασύλου.

Πηγή: Lawnet.gr, 9.3.2015

Write A Comment