τελευταια νεα
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσφυγικό: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες!

Pinterest LinkedIn Tumblr
Μέσα στο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε συγκεκριμένες συστάσεις για το μεταναστευτικό προσφυγικό ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15-16ης Δεκεμβρίου 2016.
Όλη η προσοχή επικεντρώθηκε στην επανέναρξη των επιστροφών βάσει του Κανονισμού «Δουβλίνο» προσφύγων στην Ελλάδα από τις 15 Μαρτίου 2017.
Αν διαβάσει, όμως κανείς προσεκτικά τα κείμενα της Επιτροπής και ιδίως σχέδιο δράσης που περιλαμβάνεται ως παράρτημα στην 4ηςέκθεση προόδου της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας θα αντιληφθεί γρήγορα την νέα περιστολή εγγυήσεων στο πεδίο του προσφυγικού δικαίου που θα κληθεί να πραγματοποιήσει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα. 
  • Νέα κέντρα υποδοχής στα νησιά (κατά προτίμηση κλειστά), 
  • ευρύτατος περιορισμός όλων των νεοεισερχόμενων στα νησιά, 
  • επέκταση της εφαρμογής της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας» τόσο σε πρόσωπα που έχουν συγγενείς στην Ευρώπη (και θα μπορούσαν να επανενωθούν μαζί τους) όσο και σε ευάλωτες ομάδες (επί του παρόντος εξαιρούνται), 
  • περιορισμός κατά το δυνατόν της δυνατότητας προσφυγής κατά απορριπτικών αποφάσεων ασύλου κ.ά.
Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Περισσότερα hotspots στα νησιά, περισσότερος κόσμος εγκλωβισμένος στην Ελλάδα, λιγότερος κόσμος που θα καταφέρει να φτάσει στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Write A Comment