τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Ενώπιον του ΔΕΕ αίτηση ασύλου πρώην στρατιώτη των ΗΠΑ που λιποτάκτησε

Pinterest LinkedIn Tumblr

Πριν από μερικές ημέρες το Διοικητικό Δικαστήριο του Μονάχου αποφάσισε την υποβολή σχετικού προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) προκειμένου να διευκρινιστούν κρίσιμα ζητήματα αναφορικά με την αίτηση ασύλου του αμερικανικού λιποτάκτη, Andre Shepherd.

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πρόκειται να αποφανθεί για πρώτη φορά αναφορικά με το ζήτημα του κατά πόσο είναι «αναγκαία η εμπλοκή σε πολεμικές εχθροπραξίες προκειμένου να δύναται να υπαχθεί στο καθεστώς του πρόσφυγα, μέλος των ενόπλων δυνάμεων που λιποτάκτησε, πράξη για την οποία κινδυνεύει να τιμωρηθεί στη χώρα καταγωγής του.

Στην αρχική αίτησή του για πολιτικό άσυλο που κατατέθηκε στα τέλη του 2008, ο André Shepherd, μέλος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, επικαλείται την Οδηγία 2004/83/ΕΚ του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως προσφύγων ή ως προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας για άλλους λόγους (L 304/30.9.2004), η οποία  αποσκοπεί στην προστασία προσώπων που αρνούνται τη συμμετοχή τους σε πολεμικές δραστηρικότητες κατα παράβαση του διεθνούς δικαίου και οι οποίοι κινδυνεύουν να υποστούν βλάβη εξαιτίας της ως άνω άρνησής.

Ο 35χρονος André Shepherd προσχώρησε στο αμερικανικό στρατό το 2004 και μετά την αρχική του εκπαίδευση μετατέθηκε στο Ιράκ ως μηχανικός σε ελικόπτερα Apache για έξι μήνες. Μετά την επιστροφή του στη μονάδα του στο Katterbach στη Βαυαρία, ετάχθη ανοιχτά κατά των αμερικανικών στρατιωτικών ενεργειών κατά του άμαχου πληθυσμού στο Ιράκ. Εντέλει, αποχώρησε από τη μονάδα του δίχως σχετική άδεια (“absent without official leave [AWOL]”) και ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge) απέρριψε το σχετικό του αίτημα στις 31.3.2011, κατά της οποίας απόφασης προσέφυγε ενώπιον του αρμοδίου διοικητικού δικαστηρίου του Μονάχου.

Πηγή: Proasyl.de, 6.9.2013

Write A Comment