τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Δημοψήφισμα για τους μετανάστες

Pinterest LinkedIn Tumblr

Δημοψήφισμα με αντικείμενο τον περιορισμό της μετανάστευσης στο 0,2% των κατοίκων της χώρας, δηλαδή μόλις στα 16.000 άτομα τον χρόνο, θα διενεργηθεί στις 30 Νοεμβρίου στην Ελβετία. Το 2013 μετανάστευσαν στην Ελβετία 82.800 άτομα, δηλαδή πέντε φορές υψηλότερα από το προτεινόμενο όριο.

Η πρωτοβουλία ενδύεται περιβαλλοντικό μανδύα και ονομάζεται Ecopop. «Σταματήστε τον υπερπληθυσμό – προστατέψτε τους φυσικούς μας πόρους», προτρέπουν τους Ελβετούς οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος, λίγους μήνες ύστερα από αντίστοιχο δημοψήφισμα που αφορούσε τη μετανάστευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο δημοψήφισμα του Φεβρουαρίου αποφασίστηκε με μικρή πλειοψηφία να εισαχθούν ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση υπηκόων της Ευρωπαϊκής Ενωσης – απόφαση που προξένησε την οργή των Βρυξελλών, καθώς αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές συνθήκες περί ελεύθερης μετακίνησης.

«Η Ecopop αποδίδει την ευθύνη για τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα στον αριθμό των ανθρώπων και όχι στον σπάταλο τρόπο ζωής των βιομηχανοποιημένων και αναπτυσσόμενων χωρών», είπε η συμπρόεδρος του ελβετικού πράσινου κόμματος Ρεγούλα Ριτς. Το κόμμα αυτό, καθώς και 34 άλλα κόμματα, συνδικάτα και συλλογικότητες συμμετέχουν στο μέτωπο «Οχι στο Ecopop». Η Ecopop μιλάει γενικά για «έλλειψη χώρου», ενώ στην πραγματικότητα η συρροή καλοπληρωμένων στελεχών από όλο τον κόσμο στην Ελβετία έχει καταστήσει τις τιμές της γης απαγορευτικές για το μέσο ελβετικό νοικοκυριό.

Πηγή: Καθημερινή (έντυπη έκδοση) 7.10.2014 

Write A Comment