τελευταια νεα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων

Pinterest LinkedIn Tumblr


Περισσότερα από 125 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν πέσει θύματα ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων και 30 εκατομμύρια κορίτσια εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν την διαδικασία αυτή, μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF.

Η έκθεση «Ακρωτηριασμός/Αποκοπή των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων: Μια στατιστική επισκόπηση και διερεύνηση της δυναμικής για αλλαγή», είναι η πιο ολοκληρωμένη συλλογή δεδομένων και ανάλυσης πάνω σε αυτό το ζήτημα μέχρι σήμερα.

Έρευνες σε 29 χώρες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου κυρίως επικρατεί η πρακτική, δείχνουν ότι τα κορίτσια είναι λιγότερο πιθανό να την υποστούν σε σχέση με πριν από 30 χρόνια και ότι η υποστήριξη υπέρ αυτής πρακτικής παρουσιάζει υποχώρηση, ακόμη και σε χώρες όπως η Αίγυπτος και το Σουδάν όπου η εξάπλωση παραμένει σχεδόν καθολική.

Όμως, παρά την πτώση της υποστήριξης, εκατομμύρια κορίτσια εξακολουθούν να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο. Η έκθεση αναδεικνύει το χάσμα μεταξύ των προσωπικών απόψεων των ανθρώπων σχετικά με αυτή την πρακτική και την εδραιωμένη αίσθηση κοινωνικής υποχρέωσης που τροφοδοτεί τη συνέχιση της, που επιδεινώνεται από την έλλειψη ανοικτής επικοινωνίας σχετικά με αυτό το ευαίσθητο και ιδιωτικό ζήτημα.

Η έκθεση της UNICEF διαπιστώνει, όχι μόνο ότι τα περισσότερα κορίτσια και γυναίκες εναντιώνονται σε αυτή την πρακτική, αλλά ότι ένας σημαντικός αριθμός ανδρών και αγοριών αντιτίθενται επίσης. Σε τρεις χώρες, το Τσαντ, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες επιθυμούν τον τερματισμό της.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι σε περισσότερες από τις μισές, από τις 29 χώρες όπου επικεντρώνεται το πρόβλημα, σήμερα, τα κορίτσια είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν θύματα της πρακτικής αυτής από ότι οι μητέρες τους. Για παράδειγμα στην Κένυα και την Τανζανία τα κορίτσια μεταξύ 15-19 ετών διατρέχουν τρεις φορές μικρότερο κίνδυνο από τις γυναίκες ηλικίας 45-49 ετών.

Η εξάπλωσή της έχει μειωθεί έως και κατά το ήμισυ σχεδόν μεταξύ των εφήβων κοριτσιών στο Μπενίν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ιράκ, τη Λιβερία και τη Νιγηρία.

Τέλος η έκθεση περιγράφει τα βασικά βήματα που απαιτούνται για την εξάλειψή της στα οποία συμπεριλαμβάνεται η συνεργασία με τις τοπικές πολιτιστικές παραδόσεις και όχι η εναντίωση σε αυτές, η προσπάθεια για αλλαγή της ατομικής στάσης των ανθρώπων σχετικά με αυτήν καθώς και η συνέχιση της συγκέντρωσης στοιχείων για την ενημέρωση των σχετικών πολιτικών και προγραμμάτων.

«Ο ακρωτηριασμός ή αποκοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μια παραβίαση των δικαιωμάτων ενός κοριτσιού για υγεία, ευημερία και αυτοδιάθεση», δηλώνει η Γκέτα Ράο Γκουπτα, αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF. «Αυτό που είναι σαφές από την έκθεση αυτή είναι ότι η νομοθεσία από μόνη της δεν είναι αρκετή. Η πρόκληση τώρα είναι να αφήσουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες, τα αγόρια και τους άνδρες μιλήσουν δυνατά και ξεκάθαρα και να δηλώσουν ότι επιθυμούν τον τερματισμό της επιβλαβούς αυτής πρακτικής», υπογραμμίζει.

Πηγή: In.gr, 23.7.2013

Write A Comment