τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

EE: Aντίθετη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες η συστηματική κράτηση των αιτούντων ασύλου μεταναστών

Pinterest LinkedIn Tumblr

«Η κράτηση των μεταναστών που αιτούνται άσυλο δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της Eπιτρόπου, αρμόδιας για θέματα μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Ο κ.Τσερκόνε υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει επισημάνει στις ελληνικές Αρχές πως η κράτηση των μεταναστών στην Ελλάδα, γίνεται συχνά «χωρίς διακρίσεις» και η κράτηση των αιτούντων άσυλο, δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, επιτρέπεται δε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Όσον αφορά την κράτηση των παράνομων μεταναστών, ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να σέβονται τα μέτρα που προβλέπονται στην οδηγία επαναπροώθησης.

Επισήμανε, δε, ότι σύμφωνα με αυτή την οδηγία, το μέγιστο χρονικό διάστημα κράτησης λαθρομεταναστών είναι έξι μήνες, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις η κράτησή τους μπορεί να φτάσει τους 18 μήνες.

Τέλος, ο κ. Τσερκόνε σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει στις ελληνικές Αρχές την κατασκευή «ανοιχτών» κέντρων, με κοινοτικούς πόρους οι οποίοι δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί, για τους μετανάστες που αιτούνται άσυλο.

Πηγή: Lawnet.gr, 15.11.2013

Write A Comment