τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΔΔΑ: Καταδίκη του Βελγίου για την έκδοση στις ΗΠΑ υπόπτου για τρομοκρατία

Pinterest LinkedIn Tumblr

Στην απόφασή επί της υπόθεσης της Trabelsi κατά Βελγίου, η οποία δεν είναι οριστική, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, ομόφωνα, ότι υπήρξε, παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που απαγορεύει την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και παραβίαση του άρθρου 34 που κατοχυρώνει το δικαίωμα ατομικής προσφυγής.

Η υπόθεση αφορά την έκδοση, παρά τα ασφαλιστικά μέτρα από το ΕΔΑΔ (άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου), του Τυνήσιου Nizar Trabelsi από το Βέλγιο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διώκεται για εγκλήματα σχετικά με τρομοκρατία και απειλείται με ισόβια κάθειρξη.

Το Δικαστήριο έκρινε, ότι το Βέλγιο πρέπει να καταβάλει στον αιτούντα αποζημίωση 60.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 30.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η ποινή ισόβιας κάθειρξης στην οποία αναμένεται να καταδικαστεί ο Trabelsi στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μπορεί να μειωθεί καθώς η νομοθεσία των ΗΠΑ δεν προβλέπει κανέναν επαρκή μηχανισμό για την επανεξέταση αυτού του είδους της ποινής και επομένως, αντίκειται προς τις διατάξεις του άρθρου 3 της σύμβασης.

Επιπλέον, η αποτυχία του βελγικού κράτους να τηρήσει την αναστολή της έκδοσης που υπέδειξε το δικαστήριο, είναι μη αναστρέψιμη και μείωσε το επίπεδο της προστασίας των δικαιωμάτων που διασφαλίζονται δυνάμει του άρθρου 3, το οποίο ο Trabelsi είχε προσπαθήσει να διαφυλάξει με την υποβολή της αίτησης, με αποτέλεσμα την παραβίαση του δικαιώματος της ατομικής προσφυγής.
Πηγή: Lawnet.gr, 8.9.2014

Write A Comment