τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για την προστατευτική φύλαξη ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα

Pinterest LinkedIn Tumblr
 
Με τη σημερινή του απόφαση στην υπόθεση HAκαι λοιποί κατά Ελλάδας (19951/16) το Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διαπίστωσε παραβίαση της ΕΣΔΑ αναφορικά με την προστατευτική φύλαξη ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα.
 
Η υπόθεση αφορούσε στην «προστατευτική φύλαξη» εννέα ασυνόδευτων ανηλίκων σε διαφορετικά ατυνομικά τμήματα της χώρας για περιόδους που διήρκεσαν μεταξύ 21 και 23 ημερών. Οι ανήλικοι, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο safe zoneστο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στα Διαβατά. 
 
Tο ΕΔΔΑ, μεταξύ άλλων διαπίστωσε ομόφωνα παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης (απαγόρευση απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης) αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα. Αντιθέτως, το Δικαστήριο κατέληξε ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους στο safe zone στα Διαβατά δεν ήταν τέτοιες που να αγγίζουν τα όρια παραβίασης του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ.
 
Το ΕΔΔΑ, επίσης, έκρινε ότι η φύλαξη των ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα και μεθοριακούς σταθμούς ισοδυναμούσε με κράτηση και παραβίαζε το άρθρο 5 της Σύμβασης καθόσον οι ανήλικοι πέρασαν εβδομάδες στα κρατητήρια προτού οι αρχές του μεταφέρουν σε ενναλακτικούς χώρους τοποθέτησης, ενώ και ο Εισαγγελέας, που κατα νόμο τελούσες ως προσωρινός επίτροπος αυτών δεν έφερε τους ανήλικους σε επαφή με δικηγόρους ώστε να τύχουν νομικής συνδρομής ούτε και ενήργησε ώστε να δοθεί τέλος στην κράτησή τους και να επιταχυνθεί η μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας
 
Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου
 
Διαβάστε την απόφαση (στα γαλλικά)
 

Write A Comment