τελευταια νεα
ΕΔΔΑ

ΕΔΔΑ: Δύο νέες καταδίκες της Ελλάδας για παραβίαση δικαιωμάτων μεταναστών

Pinterest LinkedIn Tumblr

Για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και ασφάλεια και για απάνθρωπη μεταχείριση αλλοδαπών, καταδίκασε την Ελλάδα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. [δείτε το σχετικό δελτίο τύπου]

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε με απόφαση του [ Barjamaj v. Greece (application no. 36657/11) ] την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια στην περίπτωση του ανήλικου Αλβανού υπηκόου Μπαρζιαμάζ, ο οποίος συνελήφθη τον Απρίλιο του για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και για το γεγονός ότι δεν είχε στην κατοχή του νόμιμη άδεια διαμονής στη χώρα, παρέμεινε κρατούμενος για τρεις ημέρες και η απέλαση του αποφασίσθηκε, χωρίς να του δοθεί το δικαίωμα αμφισβήτησης της νομιμότητας της κράτησης του.

Το Δικαστήριο, αποδεχόμενο τους ισχυρισμούς του, καταδίκασε την Ελλάδα και την υποχρέωσε να του καταβάλλει 2.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Με άλλη του απόφαση [Chkhartishvili v. Greece (no. 22910/10)], το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, στην περίπτωση του Γεωργιανού υπηκόου Κετεβάν Τσχαρτισχβίλι, ο οποίος είχε υποστεί κακομεταχείριση από τις ελληνικές αρχές κατά τη διάρκεια της κράτησης του μέχρι να απελαθεί.

Ο Τσχαρτισχβιλι είχε υποβάλει επανειλημμένα αιτήματα στις ελληνικές δικαστικές αρχές, προκειμένου να αμφισβητηθεί η συνεχιζόμενη κράτηση του, αλλά, όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, αυτά απορρίφθηκαν συστηματικά.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο προσέφυγε διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησης του, τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα και υποχρεώνοντας την να του καταβάλλει 8.000 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη.
  
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Write A Comment