τελευταια νεα
ΕΔΔΑ

ΕΔΔΑ: Αντίθετη προς το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ η έκδοση σχιζοφρενή τρομοκράτη στις ΗΠΑ

Pinterest LinkedIn Tumblr

 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τάχθηκε κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ του Χαρούν Ασουάτ, που κατηγορείται για τρομοκρατία και ο οποίος κρατείται σε νοσοκομείο υψίστης ασφαλείας της Βρετανίας, καθώς πάσχει από σχιζοφρένεια.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι ενδεχόμενος εγκλεισμός του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ είναι πιθανό να οξύνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
Ο Χαρούν Ρασίντ Ασουάτ, 39 ετών, συνελήφθη τον Αύγουστο στη Βρετανία ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ. Ο Ασουάτ κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη ότι υπήρξε συνεργός του Αμπού Χάμζα, πρώην ιμάμη του τεμένους του Φίνσμπουρι Πάρκ στο Λονδίνο (ο οποίος έχει εκδοθεί στις ΗΠΑ).
Πιστεύεται ότι ο Ασουάτ υπήρξε συνεργός του Αμπού Χάμζα σε ένα σχέδιο που αφορούσε τη δημιουργία ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης μαχητών του τζιχάντ στο Μπλάι του Όρεγκον (ΗΠΑ) από τον Ιούνιο του 2000 ως το Δεκέμβριο του 2001.
Τον Απρίλιο του 2012, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε ήδη δώσει το πράσινο φως για την έκδοση στις ΗΠΑ του Αμπού Χάμζα και τεσσάρων ακόμα ατόμων κατηγορουμένων για τρομοκρατία.
Το Δικαστήριο είχε κρίνει τότε ότι η φυλάκιση του Αμπού Χάμζα και των τεσσάρων άλλων υπόπτων σε μια αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας καθώς και η ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς υπό όρους αποφυλάκιση στην οποία μπορούσαν να καταδικαστούν δεν ήσαν «δυσανάλογες με τις κατηγορίες που τους βαρύνουν».
Ωστόσο, το δικαστήριο ανακάλεσε την απόφασή του για τον Χαρούν Ρασίντ Ασουάτ ανησυχώντας κυρίως για τον εάν οι ΗΠΑ θα ελάμβαναν υπόψη την ψυχική του υγεία κατά την επιλογή του τόπου εγκλεισμού του. H βρετανική πλευρά ανέφερε ότι θα εξετάσει τι περιθώρια έχει μετά την απόφαση του Δικαστηρίου.
Πηγή: In.gr 16.4.2013
Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εδώ

Write A Comment