Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε σήμερα “θεμιτή” την απαγόρευση του ισλαμικού ενδύματος καθολικής κάλυψης στη Γαλλία, απορρίπτοντας την προσφυγή μιας 24χρονης μουσουλμάνας, η οποία διεκδικούσε το δικαίωμα να φοράει νικάμπ και μπούρκα.
Το ΕΔΑΔ υπογράμμισε πως η διαφύλαξη των προϋποθέσεων του “ζούμε μαζί” είναι ένας θεμιτός στόχος των γαλλικών αρχών, οι οποίες διαθέτουν ως προς αυτό “ευρύ περιθώριο αξιολόγησης” και πως κατά συνέπεια ο νόμος που ψηφίσθηκε το 2011 στη Γαλλία δεν είναι αντίθετος προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το 2011, η Γαλλία είχε απαγορεύσει τη χρήση μπούρκας και νικαμπ (ένα είδος μαντηλιού που καλύπτει όλο το πρόσωπο πλην των ματιών) σε δημόσιους χώρους και το πρόστιμο μη συμμόρφωσης έφτανε μέχρι και τα 150 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην προσφυγή της η γυναίκα, η οποία δηλώνει πιστή μουσουλμάνα, υποστηρίζει ότι αποτελεί επιλογή της να φορά μπούρκα ή νικάμπ, σύμφωνα με την θρησκευτική πίστη και τις προσωπικές της πεποιθήσεις, ενώ τονίζεται ότι ούτε ο σύζυγός της ούτε άλλο μέλος της οικογένειάς της, της έχει ασκήσει πίεση σχετικά με αυτό.
Η μουσουλμάνα επικαλέστηκε το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που ορίζει την απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, καθώς ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει να υποστεί παρενοχλήσεις ή διάκριση αν αγνοήσει τις απαγορεύσεις και εμφανισθεί με καλυμμένο το πρόσωπο ή όλο το σώμα δημόσια.
Ακόμα, επικαλέστηκε το άρθρο 8 που κατοχυρώνει το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, το άρθρο 9 για την ελευθερία σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, το άρθρο 10 για την ελευθερία έκφρασης και το άρθρο 14 για την απαγόρευση των διακρίσεων, καθώς όπως ισχυρίστηκε νεαρή κοπέλα, η απαγόρευση της μπούρκας είναι ασυμβίβαστη με την ελευθερία να εκδηλώνει τη θρησκεία ή την πίστη της.
Πηγή: Lawnet.gr, 1.7.2014