τελευταια νεα
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης αλλοδαπών υπό απέλαση

Pinterest LinkedIn Tumblr

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση μετά από προσφυγή δύο γυναικών, από την Δημοκρατία του Αγίου Δομίνικου.

Οι Μαριάνα ντε Λος Σάντος και η Άνχελα Ντε λα Κρους στην προσφυγή τους διαμαρτυρήθηκαν για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής μετά τη σύλληψή τους στις 10 Αυγούστου 2011, για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, στο κέντρο κράτησης Θεσσαλονίκης όπου κρατούνταν, το κελί τους ήταν γεμάτο με άλλους κρατουμένους, χωρίς φωτισμό και με τα παράθυρά του να είναι καλυμμένα με μεταλλικό πλέγμα, ενώ τα 5,87 ευρώ την ημέρα που τους δόθηκαν δεν ήταν αρκετά για να εξασφαλίσουν τα γεύματά τους.

Την 1η και την 22α Σεπτεμβρίου 2011, αντίστοιχα, μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής όπου, υπήρχε μόνο ένα ντους και μία κοινή τουαλέτα για όλες τις κρατούμενες, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τους καπνούς των τσιγάρων των συγκρατουμένων τους.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε όλους τους ισχυρισμούς τους και καταδίκασε την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, υποχρεώνοντάς τη να καταβάλλει από 6.500 ευρώ στην κάθε μία από τις προσφεύγουσες για ηθική βλάβη καθώς και τα ποσά των δικαστικών δαπανών και εξόδων.

Πηγή: Lawnet.gr, 27.6.2014

Write A Comment