τελευταια νεα
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ελλάδας για παράνομη κράτηση δύο αλλοδαπών

Pinterest LinkedIn Tumblr

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεχόμενο τις προσφυγές της Αίσαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν από την Ινδονησία και του γεωργιανού Μπάρντι Σεραζαντισχιβίλι, καταδίκασε την Ελλάδα για παράνομη κράτησή τους και για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Οι δύο προσφεύγοντες είχαν συλληφθεί, τον Αύγουστο του 2010, χωρίς να έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα και κρατήθηκαν για ένα εξάμηνο στις φυλακές, ενώ οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν.

Η Αίσαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν απελευθερώθηκε μετά την εξάμηνη κράτηση της, ενώ ο Μπάρντι Σεραζαντισχιβίλι απελευθερώθηκε ύστερα από επανειλημμένες αιτήσεις του. Στο Δικαστήριο, υποστήριξαν ότι η κράτηση τους ήταν μη νόμιμη και παρατεταμένη και επικαλέσθηκαν το γεγονός ότι τα κελιά στα οποία κρατήθηκαν ήταν μικρά και ανθυγιεινά, ενώ υποχρεώθηκαν να συμβιώσουν με πληθώρα άλλων κρατουμένων.

Το Δικαστήριο, αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς τους και καταδίκασε [Link] την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και για παραβίαση του άρθρου 5 για το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελευθερία.

Στους προσφεύγοντες επιδικάστηκε αποζημίωση 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.
Πηγή: Lawnet.gr, 24.4.2014

Write A Comment