τελευταια νεα
ΕΔΔΑ

ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ελλάδας για κράτηση αιτούντα άσυλο

Pinterest LinkedIn Tumblr


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) και δυσανάλογο περιορισμό αιτούντος άσυλο, σε αστυνομικό τμήμα.
Πρόκειται για την υπόθεση του Ismail Alfateh Horschill, Σουδανού υπηκόου, ο οποίος εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα το 2010, αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Σουδάν, όπου διωκόταν λόγω της αντικυβερνητικής του δράσης. Ο Horschill παρουσιάστηκε οικειοθελώς στις ελληνικές αστυνομικές αρχές, χωρίς τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η ελληνική αστυνομία τον έθεσε υπό κράτηση, έως τη λήψη της σχετικής απόφασης επί του αιτήματός του. Ο Horschill κρατήθηκε για χρονικό διάστημα 16 ημερών, σε δύο διαφορετικά αστυνομικά τμήματα της περιφέρειας.
Ο Horschill, ο οποίος απελευθερώθηκε μετά από παρέμβαση ΜΚΟ και αργότερα επέστρεψε στην πατρίδα του, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, διαμαρτυρόμενος για τη δυσανάλογη διάρκεια της φυλάκισής του, καθώς και για τις άθλιες συνθήκες κράτησης. Ισχυρίστηκε, ότι οι ελληνικές αρχές δεν έλαβαν υπόψη την οικειοθελή του παρουσία στο αστυνομικό τμήμα και την αίτηση για χορήγηση ασύλου και του συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν κοινός εγκληματίας.
Το Δικαστήριο, εξετάζοντας τα πραγματικά περιστατικά, έκρινε [PDF] ότι ήταν παρατεταμένη η διάρκεια κράτησης του προσφεύγοντα και υπογράμμισαν την έλλειψη υποδομών στη χώρα μας, προκειμένου για φιλοξενία ατόμων που αναζητούν άσυλο, μέχρι τη λήψη της σχετικής απόφασης. Συνυπολογίζοντας και τις κακές συνθήκες κράτησης, οι δικαστές έκριναν ότι υφίσταται παραβίαση του αρ.3 της ΕΣΔΑ περί ταπεινωτικής μεταχείρισης.
Πηγή: Lawnet.gr, 1.8.2013

Write A Comment