τελευταια νεα
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΕΔΑΔ: Καταδίκη Ρωσίας για παράνομες συλλήψεις και ομαδικές απελάσεις υπηκόων Γεωργίας

Pinterest LinkedIn Tumblr

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Ρωσία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς το 2006 οι ρωσικές αρχές είχαν προβεί σε συλλήψεις, κρατήσεις και ομαδικές απελάσεις χιλιάδων υπηκόων της Γεωργίας από το ρωσικό έδαφος.
 


Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΕΔΑΔ εξέτασε την προσφυγή της Γεωργίας κατά της Ρωσίας, σχετικά με τις μαζικές συλλήψεις και απελάσεις Γεωργιανών υπηκόων από το ρωσικό έδαφος  οι οποίες έγιναν συντονισμένα από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2006 μέχρι και τα τέλη του Ιανουαρίου του 2007.

Συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ, έκρινε ότι η Ρωσία παραβίασε το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, το δικαίωμα στη δικαστική προσφυγή και τη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας, αλλά και ότι δεν τήρησε την απαγόρευση μαζικής απέλασης αλλοδαπών.

Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, καθώς και παραβιάσεις που να σχετίζονται με το δικαίωμα ιδιοκτησίας και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
  


Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ορίσει το ποσό της δίκαιης αποζημίωσης σε μεταγενέστερη απόφαση του και κάλεσε τους διαδίκους να υποβάλλουν, μέσα στον επόμενο χρόνο, τις παρατηρήσεις τους και να ενημερώσουν για πιθανή συμφωνία επί της αποζημιώσεως.


Πηγή: Lawnet.gr, 4.7.2014

Write A Comment