τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Αμνηστία: έκθεση για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ

Pinterest LinkedIn Tumblr

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε έκθεση στην οποία καταγγέλλει τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι μετανάστες οικοδόμοι στο Κατάρ, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2022.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα του Κόλπου, αντιμετωπίζουν πολλές δυσχέρειες, περιλαμβανομένων «της μη καταβολής των μισθών τους, των σκληρών και επικίνδυνων συνθηκών εργασίας και ενός επιπέδου διαβίωσης που προκαλεί σοκ», αναφέρει στην έκθεσή της η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία.

Η ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ είχε επίσης επικριθεί λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στις χώρες του Κόλπου το καλοκαίρι, οι οποίες συνήθως ξεπερνούν τους 40° Κελσίου.

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι επεσήμανε σχετικά: «Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ένα τρομακτικό επίπεδο εκμετάλλευσης στον τομέα των κατασκευών στο Κατάρ».

Η FIFA έχει καθήκον να στείλει δημόσια ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κατασκευαστικά έργα που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο, πρόσθεσε ο κ. Σέτι.

«Είναι ασυγχώρητο, μετανάστες εργαζόμενοι να τυγχάνουν ανελέητης εκμετάλλευσης και να στερούνται τους μισθούς τους σε μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου», υπογράμμισε ο κ. Σέτι.

Διεθνής συνδικαλιστική αντιπροσωπεία είχε καλέσει τον Οκτώβριο το Εμιράτο να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες ζωής των μεταναστών εργαζομένων, ιδίως στον τομέα των κατασκευών, στον οποίο καταγράφονται εκατοντάδες θάνατοι εργαζόμενων τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Ο ΟΗΕ είχε επίσης καλέσει πρόσφατα το Εμιράτο να λάβει μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών εργατών, αν και είχε αναγνωρίσει πως οι αρχές «λαμβάνουν μέτρα».

Πηγή: Lawnet.gr, 18.11.2013

Write A Comment