τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Αμνηστία: Έκκληση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης

Pinterest LinkedIn Tumblr

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες σε μεταρρυθμίσεις των εθνικών και διεθνών πολιτικών αντιμετώπισης του φαινομένου.

Σε νέα έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου, η Συρία χαρακτηρίζεται ως το επίκεντρο της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης παγκοσμίως, ενώ εφιστάται η προσοχή στις επικίνδυνες θαλάσσιες οδούς της Μεσογείου, τις πολυάριθμες κρίσεις στην Αφρική, καθώς και στο ζήτημα των προσφύγων, οι οποίοι δε γίνονται δεκτοί σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

«Η προσφυγική κρίση δεν θα επιλυθεί παρά μόνο εάν αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί ως παγκόσμιο πρόβλημα από τη διεθνή κοινότητα. Οι πρόσφυγες είναι εξ ορισμού άτομα απροστάτευτα, επειδή η χώρα τους δεν μπορεί ή δε θέλει να τα προστατεύσει. Είναι άτομα τα οποία διέφυγαν από ένοπλες συγκρούσεις, διώξεις, άσκηση βίας και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Αναλυτικότερα, η Διεθνής Αμνησία πραγματοποίησε έκκληση προς τους παγκόσμιους ηγέτες, για την ανάληψη οκτώ κομβικών δράσεων: 1) σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, 2) επικύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 3) ανάπτυξη αποτελεσματικών εσωτερικών συστημάτων αντιμετώπισης του προσφυγικού φαινομένου, 4) χορήγηση απόλυτης προτεραιότητας στη διάσωση όσων κινδυνεύουν, 5) καταπολέμηση φαινομένων διακίνησης ανθρώπων, 6) εκπλήρωση των υποχρεώσεων επανεγκατάστασης των προσφύγων, 7) καταπολέμηση της ξενοφοβίας και 8) ίδρυση παγκόσμιου προσφυγικού ταμείου.

Πηγή: Lawnet.gr, 16.6.2015

Write A Comment