τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΕΕ: Νόμιμη η άρνηση επιδομάτων σε πολίτες ΕΕ όταν αποδεικνύεται ότι αυτοί εισήλθαν στη χώρα με σκοπό να επωφεληθούν των προνομίων του κοινωνικού κράτους

Pinterest LinkedIn Tumblr

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεφάνθη ότι μια χώρα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων σε μετανάστες πολίτες ΕΕ που δεν εργάζονται.

Ως εκ τούτου η Γερμανία μπορεί κάλλιστα να αποκλείει πολίτες άλλων χωρών μελών από την καταβολή κρατικών επιδομάτων, όπως το λεγόμενο Hartz IV, όταν αποδεικνύεται ότι αυτοί εισήλθαν στη χώρα με σκοπό να επωφεληθούν των προνομίων του κοινωνικού κράτους και όχι για ουσιαστική αναζήτηση απασχόλησης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κλήθηκε να εκδικάσει την υπόθεση της 25χρονης Ρουμάνας Ελιζαμπέτα Ντάνο, η οποία μένει στην αδερφή της, στη Λειψία, μαζί με τον 5χρονο γιο της. Μετακόμισε στη Γερμανία το 2010, ωστόσο, όπως διαφαίνεται, δεν αναζήτησε ποτέ ουσιαστικά μια θέση εργασίας. Με αυτό το επιχείρημα το Κέντρο Ευρέσεως Εργασίας της Λειψίας αρνήθηκε να της καταβάλει το επίδομα πρόνοιας Hartz IV. Η Ε. Ντάνο προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Το Κοινωνικό Δικαστήριο της Λειψίας την κατέταξε ωστόσο επίσης στα άτομα «που δεν αναζητούν εργασία». Στη συνέχεια οι γερμανοί δικαστές ζήτησαν τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στο Λουξεμβούργο οι δικαστές επιβεβαίωσαν την ισχύουσα εθνική νομοθεσία. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ρουμάνα δεν διαθέτει «επαρκείς οικονομικούς πόρους» με συνέπεια να μην μπορεί να επικαλείται, βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, το δικαίωμα διαμονής της στη Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα εκφράζονταν στη Γερμανία φόβοι για ένα κύμα «επιδοματικού τουρισμού», σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωνε την 25χρονη και ανάγκαζε τις χώρες μέλη να αναπροσαρμόσουν τις εθνικές τους νομοθεσίες.

Εξαιρέσεις για τους μετανάστες

Το επίδομα πρόνοιας Hartz IV χορηγείται στους ανέργους με κριτήριο τις ανάγκες τους. Το ύψος του κινείται κατά κανόνα στα 391 ευρώ για κάθε ενήλικο. Επί της αρχής ισχύει ότι όποιος έχει ανάγκη μπορεί να λάβει το κοινωνικό αυτό επίδομα. Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες άλλων χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίοι ζουν και εργάζονται επί χρόνια στη Γερμανία.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα για όσους εισήλθαν πρόσφατα στη χώρα: κατά τους πρώτους τρεις μήνες δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την καταβολή του επιδόματος, ενώ στη συνέχεια εξετάζεται εάν εισήλθαν στη χώρα με σκοπό την αναζήτηση εργασίας. Όταν αποδεικνύεται ότι όντως ψάχνουν δουλειά ή στην περίπτωση που βρουν μια θέση εργασίας, αλλά απολυθούν άμεσα, αποκτούν το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος πρόνοιας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, τον Οκτώβριο του 2014 περίπου 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία λάμβαναν Hartz IV.

Πηγή: Deutsche Welle (Κώστας Συμεωνίδης), 11.11.2014

Write A Comment