τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Άσυλο στους χριστιανούς της Μοσούλης προσφέρει η Γαλλία

Pinterest LinkedIn Tumblr

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι προσφέρει άσυλο στους χριστιανούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ μπροστά στην προέλαση των τζιχαντιστών.
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (IS), οι οποίοι κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις του βόρειου Ιράκ τον περασμένο μήνα, προειδοποίησαν τους χριστιανούς πως είτε θα εγκαταλείψουν την περιοχή, είτε θα προσηλυτιστούν στο Ισλάμ και θα πληρώσουν θρησκευτικό φόρο ή θα πεθάνουν.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο 20 οικογένειες χριστιανών παραμένουν σήμερα στη Μοσούλη, πόλη όπου ζούσαν χριστιανοί από τα πρώτα χρόνια της.
Ο χαλδαίος πατριάρχης Λουί Σάκο έχει δηλώσει ότι πριν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους ο χριστιανικός πληθυσμός της Μοσούλης αριθμούσε 35.000 συγκριτικά με 60.000 πριν το 2013.
«Προσφέρουμε βοήθεια στους εκτοπισμένους ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις απειλές του Ισλαμικού Κράτους και έχουν ζητήσει καταφύγιο στο Κουρδιστάν. Είμαστε έτοιμοι, εάν το επιθυμούν, να διευκολύνουμε τη χορήγηση ασύλου στο έδαφος της χώρας μας» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.
«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις τοπικές και τις εθνικές [ιρακινές] αρχές για να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατευθούν», επισήμαναν οι δύο υπουργοί, οι οποίοι έκαναν λόγο για διωγμό των Iρακινών χριστιανών από τους τζιχαντιστές της ISIS.
Ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι καταδίκασε πρόσφατα τη μεταχείριση των χριστιανών από τους τζιχαντιστές και έδωσε εντολή σε κυβερνητική επιτροπή να βοηθήσει όσους έχουν μείνει άστεγοι. Πάντως δεν έκανε καμιά εκτίμηση για το πότε αναμένει οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο της Μοσούλης.
Πηγή: In.gr, 28.7.2014

Write A Comment