τελευταια νεα
ΔΙΕΘΝΗ

Απόφαση του Conseil d’ Etat, 23.12.2020: Αναστολή της απαγόρευσης έκδοσης βίζα οικογενειακής επανένωσης για λόγους προστασίας της δημόσιας υγειάς από τον Covid-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

Eνώσεις που εκπροσωπούν αλλοδαπούς και μεμονωμένους αιτούντες με αίτηση προσωρινής δικαστικής προστασίας προσέφυγαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και ζήτησαν την άρση της αναστολής της έκδοσης βίζα οικογενειακής επανένωσης σε συζύγους και παιδιά μη Ευρωπαίων αλλοδαπών που διαμένουν στη Γαλλία. 

To Δικαστήριο ανέστειλε την απόφαση της κυβέρνησης να μην εκδίδει πλέον βίζα οικογενειακής επανένωσης. Παρατηρεί, αφενός, ότι ο αριθμός των ατόμων που επωφελούνται από την οικογενειακή επανένωση ισοδυναμεί συνήθως με 60 άτομα την ημέρα και ότι η διοίκηση δεν παρέχει στοιχεία που να δείχνουν ότι μια τέτοια ροή θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου εξάπλωσης της πανδημίας. Εξάλλου διαγνωστικά τεστ και μέτρα απομόνωσης ενδέχεται να εφαρμόζονται ήδη σε αυτά τα άτομα όπως ισχύει άλλωστε και για όσους έχουν ήδη λάβει άδεια να εισέρχονται στην γαλλική επικράτεια. Αντιθέτως, διαπιστώνει ότι η προσβαλλόμενη πράξη παραβιάζει κατάφορα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα που υπερβαίνει ήδη τους δέκα μήνες το δικαίωμα στην κανονική οικογενειακή ζωή όλων των ενδιαφερομένων καθώς και το υπέρτερο συμφέρον των ανηλίκων. Μολονότι η νομοθεσία της Ευρωπαικής ΄Ενωσης δεν αποκλείει τον προσωρινό περιορισμό της εισόδου στην επικράτεια των κρατών-μελών λόγω της πανδημίας, η προσβαλλόμενη απόφαση κρίθηκε ότι παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν προβλέπει εξαιρέσεις για τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης.

Πηγή: ddikastes.gr, 15.2.2021 με πληροφορίες από www.conseil-etat.fr

Write A Comment